living, being — 2017 — Washington, DC

barnaby woods residence

A fragmented site is unified by dividing it. Two clearings are connected with a garden path along a single axis that lead to the artist’s retreat.

Using a significant grade change and a challenging property shape as opportunities, granite steps, dry-stacked walls, and dense planting serve as the connection between clearings. This regulating line creates a compelling view through the garden to a feature wall and a renovated carriage house.

The “lantern in the landscape” is a light-filled artist studio space designed in collaboration with a Teass/Warren Architects.


 

Photos by Allen Russ

Landscape Architecture Photographs – Washington DC, Maryland, MD, Virginia, VA
EX 1
EX 3
EX 4
EX 5
site analysis diagram

Before - After Analysis Diagram

Landscape Architecture Photographs – Washington DC, Maryland, MD, Virginia, VA
Landscape Architecture Photographs – Washington DC, Maryland, MD, Virginia, VA

Before: Duplicate paths to a lawn area created an unclear geometry

After: Axis - A regulating path through the garden bridges spaces

site plan rendered1

Tension

Geometries intersect, old meets new.

The eye is shifted from horizontal to the vertical at the feature brick wall.

Britton_brick wall sketch
Landscape Architecture Photographs – Washington DC, Maryland, MD, Virginia, VA
Landscape Architecture Photographs – Washington DC, Maryland, MD, Virginia, VA
Type

Living, Being

Project Architect

Teass \ Warren Architects

Landscape Contractors

Oldetowne Historic Landscapes, Inc.

Square Footage
8,670 SF                       

                         

Time Span

2016 - 2017

Location

Washington, DC