living — 2010 — Washington, DC

Forest Hills Residence

Site design, detailing, and planting were layered at the Forest Hills residence, each to reinforce the other.

To reclaim the space of existing large driveway, the Jay Graham proposed moving the garage door from one side of the existing structure to another, which significantly expanded the garden area.

Recognizing potential storm water issues with steeper driveway, a permeable strip of thin rows of edge-set flagstone was inserted to capture and convey water while add interest to the hardscape.

The circular mound in the site’s center reconciles the angles, designates a focal point, and creates dynamic edges to the garden spaces. An angled wall was used to mediate new and existing structures. The walkway to the street pulls rhythm from the house by continuing the use of dark paving bands.

The Forest Hills residence demonstrates collaboration between architect and landscape architect, using design to transform the access, view, and experience.

of the site.

Photos by Allen Russ

Forest Hill Residence_Plan sketch
Forest Hill Residence_Plan Rendering
Web

1-Shift automobile circulation from center to periphery

Web

2-Focus site geometry with central mound

Web

3-Pull architecture into the garden

Web

4-Frame the space with planting

Type

Living

Landscape Contractors

Quarry Aquatics, Evergro Landscaping

Project Architect

Cunningham Quill

Primary Material Palette

bluestone          

                         

Time Span

2006 - 2010

Location

 Washington, DC (Forest Hills)